Kushdo që thotë se nuk ka dëshirë për çokollatë në çdo moment të ditës, sigurisht që nuk thotë të gjithë të vërtetën, pasi është ëmbëlsira më e thjeshtë dhe më e shijshme që mund të kemi. Por, siç e dimë të gjithë, çokollata nuk është e mirë për ne. Apo nuk është kështu?
Sipas Tim Spector, profesor i epidemiologjisë gjenetike në King’s College në Londër dhe bashkëthemelues shkencor i Zoe dhe i raportuar nga Vogue India, çokollata është në të vërtetë e mirë – thjesht duhet të marrësh llojin e duhur.
“Kam një lajm për ju”, ka thënë ai në një video në faqen e tij në Instagram. “Çokollata është një ushqim i shëndetshëm”. Megjithatë, ai nuk flet për ndonjë çokollatë, por më konkretisht për çokollatën e zezë me një përmbajtje kakao mbi 70%.
Me rreth 10 gram fibra – më shumë se gjysma e marrjes mesatare të fibrave në shumicën e vendeve perëndimore – çokollata e zezë është gjithashtu e mbushur me polifenole. Ndërsa fibrat janë kyçe për menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak, përmirësimin e shëndetit të zorrëve dhe reduktimin e inflamacionit, polifenolet janë një përbërës që gjendet në ushqimet bimore me fuqi antioksiduese, ndër përfitimet e tjera shëndetësore.
Në video, Profesor Spector i referohet një studimi të fundit (dhe të madh) të 20,000 njerëzve për tre vjet e gjysmë. Ata që morën suplemente të ekstraktit të kakaos gjatë kësaj periudhe kohore kishin 20% më pak gjasa të vdisnin nga sëmundjet e zemrës sesa grupi placebo. Pra, po, në fakt, çokollata e zezë ia vlen vërtet të përfshihet në dietën tuaj për një shëndet më të mirë. /vizionplus.tv