Madhështia dhe kompleksiteti i universit gjithmonë arrin të na bëjë përshtypje. Imazhi nga teleskopët zyrtarë të NASA-s është vërtet magjepsës. Megjithatë, ka disa prej nesh që e shohin lëvizjen e planetëve nga afër. Në fakt, ata banojnë, veprojnë dhe jetojnë mes tyre. Pra, meqenëse ushqimi është jetik, le të hedhim një vështrim në atë që hanë astronautët në hapësirën kaotike por tërheqëse.
Le të fillojmë nga bazat. Për shkak të gravitetit dhe ndryshimit të kushteve të hapësirës, të gjitha ushqimet dhe pijet paketohen shumë mirë, në mënyrë që jo vetëm të mos humbasin lëndët ushqyese, por edhe që graviteti të mos arrijë të ndryshojë pozicionin e tyre.
Mund të ndodhë që gjatë fluturimeve të para hapësinore ka pasur mundësi të hahet vetëm ushqim i tharë, por përparimi i shkencës ka ndryshuar të dhënat edhe në pjesën e ushqimit. Sot, astronautët mund të hanë fruta dhe perime, të cilat janë ngrira në ngrirës të veçantë brenda anijes. Me këtë teknikë, frutat dhe perimet ruajnë vitaminat dhe lëndët ushqyese esenciale.
Në të njëjtën kohë, qumështi dhe produktet e mishit, përpara se të vendosen në ambalazh, kanë ato elemente që zgjasin jetëgjatësinë e tyre dhe zvogëlojnë rreziqet që lidhen me kontaminimin mikrobik.
Për sa u përket ushqimeve, si biskotat, drithërat, çokollata, arrat, këto janë produkte tashmë të ambalazhuara, të cilat janë gati për t’u konsumuar si në hapësirë ashtu edhe në planetin Tokë.
Në përgjithësi, astronautët këto ditë mund të shijojnë shumë nga ushqimet që dikur hanin ndërsa ishin në Tokë. Me një detaj të rëndësishëm. Të ruhet siç duhet për një periudhë të gjatë kohore dhe të paketohet. Gjithashtu, ato mund të përgatiten në furrë me mikrovalë, pasi kjo është një nga pajisjet e pakta elektrike që funksionojnë njësoj si në Tokë.
Mos harroni se, sipas të dhënave zyrtare të NASA-s, në dhjetor të 2019-ës janë pjekur biskotat e para në hapësirë, të cilave u deshën dy orë për t’u përgatitur. /vizionplus.tv