Midis 1999 dhe 2020, shkalla e kancerit kolorektal u rrit me 500% tek fëmijët e moshës 10-14 vjeç, me 333% tek adoleshentët e moshës 15-19 vjeç dhe me 185% tek të rinjtë e moshës 20-24 vjeç, thonë studiuesit në SHBA.
Duke përdorur të dhëna nga Baza e të dhënave Wonder të Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve të SHBA-së, studiuesit llogaritën tendencat në shkallën e kancerit kolorektal për njerëzit e moshës 10-44 vjeç nga 1999 deri në 2020.
Në vitin 2020, 0,6 fëmijë të moshës 10-14 vjeç për 100,000 banorë u diagnostikuan me kancer kolorektal krahasuar me 0,1 për 100,000 në 1999. Diagnozat midis adoleshentëve të moshës 15-19 vjeç u rritën nga 0,3 në 1,3 në 1,3 në 100 vjeç në 2,2 në 100 të rritur, në 2,2 në 100, për 100,000.
Studiuesit sqarojnë se numri i rasteve tek fëmijët dhe adoleshentët nuk është mjaft i lartë për të rekomanduar përdorimin e gjerë të kolonoskopisë, por duhen marrë parasysh qasje më të individualizuara.
Përshkallëzim është parë edhe në moshat më të mëdha, me norma rritje me 71% për 30-34 vjeç, 58% për 35-39 vjeç dhe 37% për 40-44 vjeç.
Kjo grupmoshë e fundit mund të ketë pasur rritjen më të vogël të përqindjes, por kishte incidencën më të lartë të kancerit të zorrës së trashë duke arritur në 20 raste për 100,000 njerëz në 2020.
Faktorët e rrezikut përfshijnë një histori familjare të sëmundjes inflamatore të zorrëve ose kancerit të zorrës së trashë, ndërsa faktorët e rrezikut të modifikueshëm përfshijnë obezitetin, përdorimin e duhanit, konsumin e alkoolit dhe zakonet dietike si marrja e ulët e fibrave, konsumi i mishit të përpunuar dhe pijeve me sheqer dhe dietë me yndyrë të lartë.
Një mënyrë jetese e ulur, prania e baktereve që tentojnë të shkaktojnë tumore, përdorimi i antibiotikëve dhe aditivëve ushqimorë janë të mundshëm, por jo të vërtetuar fort, faktorë që kontribuojnë në rrezikun e kancerit të zorrës së trashë./vizionplus.tv