Edhe pse numri është mjaft i frikshëm, për fat të mirë, shumë nga këto kushte mund të parandalohen ose kontrollohen me një mënyrë jetese të shëndetshme: duke ushtruar, menaxhuar stresin, duke shmangur duhanin dhe pirjen e alkoolit dhe duke shijuar një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar.
Një dietë e shëndetshme për zemrën zakonisht përfshin perime me gjethe jeshile, bishtajore, arra, vaj ulliri, drithëra dhe peshk.
“Konsumimi i peshkut është pjesë e dietës tradicionale mesdhetare të mirënjohur, të pranuar globalisht. Disa studime kanë vërtetuar se kjo lloj diete lidhet me një shkallë të reduktuar të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare”, thotë kardiologu Mustali Dohadwala.
Megjithatë, sipas kardiologëve, një lloj peshku në veçanti shquhet për përfitimet e tij për shëndetin e zemrës – salmoni.
Ata pretendojnë se ky peshk është më i shëndetshmi për zemrën falë nivelit të lartë të acideve yndyrore omega-3 dhe vetë e hanë disa herë në javë.
“Acidet yndyrore omega-3 janë treguar se reduktojnë nivelet e triglicerideve, reduktojnë inflamacionin e enëve të gjakut dhe zvogëlojnë rrezikun e aritmive”, thotë kardiologu.
Kardiologu përfundon: “Kërkimet kanë treguar se ngrënia e peshkut katër ose më shumë herë në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sulmit në zemër. Edhe vetëm dy porcione peshku në javë mund të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes tek njerëzit që tashmë janë diagnostikuar me sëmundje kardiovaskulare”.