Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

A e dini pse djathi i Zvicrës ka vrima?

 
   

Nëse flasim kudo në botë, jo vetëm për çokolladë, por edhe për djathë, domosdo do përmendet Zvicra. Djathi për herë të parë është bërë në shekullin e 14-të në Zvicër, më saktë në Alpe. Djathi zviceran përshkruhet gjithmonë si djathë me vrima.

Ka një trup të fortë dhe një shije arrë, por të ëmbël. Vrimat e famshme që mund të gjenden në djathrat zviceranë si Emmental ose Appenzell janë për shkak të grimcave të vogla të sanës, të cilat, kur mjellet lopa, bien në qumësht. Gjatë fermentimit, këto do të lëshonin gazra, të cilat do të formonin vrima, njofton gazeta zvicerane në shqip, Le Canton27.ch.

Djathi zviceran pa vrima quhet «zviceran i verbër», por kjo konsiderohet si një disavantazh.

Nëse shihni një djathë të etiketuar Swiss pa vrima, nuk është djathë i vërtetë zviceran dhe nuk do të ketë aromën ose strukturën që kërkoni.

Vrimat janë në një farë mënyre rezultati i dukshëm i zgjedhjeve të bëra nga djathëbërësi gjatë fazave të ndryshme të prodhimit të djathit të tij. Para së gjithash, kur qumështi filtrohet, grimcat e imta të sanës, të cilat kanë rënë gjatë mjeljes dhe janë të padukshme me sy të lirë, mbeten të pranishme në qumësht.

Në fazën e gjizës, është zgjedhja e baktereve që do të kontribuojnë në formimin e vrimave. Në fakt, bakteret e acidit laktik shtohen për të transformuar qumështin (laktozën) në acid laktik dhe aromën dhe për të krijuar strukturën dhe shijen e djathit. Ndër llojet e ndryshme të baktereve të acidit laktik, disa lëshojnë dioksid karboni (CO2).

Njëkohësisht, djathi zviceran është gjithashtu shumë i ulët në kripë në krahasim me djathrat e tjerë, thotë Dr. Mark Johnson, ndër të tjera një shkencëtar i shquar në Qendrën për Kërkimet e Qumështit në Universitetin e Wisconsin.

Dhe në fund të fundit, është gjatë rafinimit që vrimat janë formuar. Nën veprimin e baktereve, acidi laktik fermentohet dhe lëshon gazra të cilat grumbullohen në brumë duke u grumbulluar rreth mikrogrimcave të sanës. Kur rreth djathit krijohet kore (e papërshkueshme nga uji), ky gaz nuk është më në gjendje të largohet dhe kjo më pas formon flluska ajri të cilat bëhen vrima të dukshme gjatë prerjes.

Eksperimentoni me një gotë limonadë dhe zhytni kashtën tuaj: do të shihni; flluskat nga uji i gazuar mblidhen rreth kashtës suaj. Procesi është i njëjtë për djathrat me vrima.