Nga përbërësit, tek struktura dhe shijet, ushqimi i padëshiruar na josh që të tërhiqeni me shume prej tij dhe ndonjëherë të bëheni të varur.
Por sa e dëmshme është të hash ushqime të shpejta? Çfarë ndodh në të vërtetë me trupin tuaj?
Vlera e ulët ushqyese – Shumica e ushqimeve të padëshiruara janë të mbushura me karbohidrate të thjeshta, yndyrna dhe natrium. Zakonisht atyre u mungojnë lëndët ushqyese që ju nevojiten për të ushqyer trupin tuaj.
Obeziteti – Ushqimi i shpejtë është zakonisht i lartë në kalori dhe shumë problematik. Konsumimi i më shumë kalorive nga sa ka nevojë trupi ynë do të çojë në obezitet. Obeziteti është i lidhur me një sërë problemesh shëndetësore.
Frymëmarrja – Mund të keni vështirësi në frymëmarrje dhe madje edhe zhvillim të sëmundjeve të frymëmarrjes. Një studim ka zbuluar se fëmijët që konsumojnë ushqim të shpejtë të paktën tre herë në javë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë astmë dhe ekzemë të rëndë.
Konsistenca dhe tekstura – Për shkak të konsistencës së ushqimit të shpejtë, shpenzoni më pak kohë duke përtypur dhe rrjedhimisht do të hani më shpejt. Jo vetëm që do të hani më shpejt, por do të hani më shumë, pasi truri juaj nuk do të ketë kohë të mjaftueshme për të lëshuar leptinën, një hormon që sinjalizon se jeni të ngopur.
Ndikimi në sistemin tretës dhe kardiovaskular – Ushqimi i shpejtë është i mbushur me sheqer. Në prani të këtyre karbohidrateve të thjeshta, trupi juaj do të lëshojë insulinë për të kontrolluar rritjen e glukozës në gjakun tuaj.
Shëndeti mendor – Konsumimi i ushqimit të shpejtë ka qenë i lidhur me efekte në mirëqenien tuaj mendore përveçse fizike. Një studim ka arritur në përfundimin se ushqimet e shpejta dhe ushqimet e tjera të përpunuara mund të rrisin rrezikun e depresionit.
Mund t’ju bëjë të ndiheni të plogësht dhe letargjik – Yndyrnat e larta dhe karbohidratet ju bëjnë që të jeni jo produktiv dhe të lëvizshëm.
Ngjyrosja e ushqimit – Ngjyrosja e ushqimeve dhe pijet e gazuara është e lidhur me shumë sëmundje.
Kocka të dobëta – Konsumimi i ushqimit të shpejtë mund të çojë në uljen e densitetit të kockave. Kjo është kryesisht për shkak të natriumit të lartë në këto ushqime.
Yndyrat trans – Yndyrat trans ose artificiale zakonisht gjenden në një numër ushqimesh të shpejta. Këto yndyra mund të rrisin kolesterolin e keq dhe të ulin kolesterolin e mirë. Gjithashtu keni rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës.