Nutricistja dhe dietologia Flora Hajrizi, në emisionin A LIVE në ATV, tregoi se cilat ushqime duhet shmangur në dietat e përditshme.
Ajo tha se kripa dhe sheqeri janë dy përbërësit që përdorën shumë tek ne, por edhe në përgjithësi në Ballkan, e që sipas saj, janë të rrezikshme për shëndetin tonë.
“(Kripa dhe sheqeri) Janë dy do bardha vdekjeprurëse që patjetër i përdorim jo vetëm ne shqiptarët, mirëpo kryesisht në të gjithë Gadishullin Ballkanik është kështu e njohur si mënyrë e konservimit të ushqimeve, po edhe gjithashtu përdorimin në çajra të ndryshëm, në ëmbëlsira të ndryshme që i kemi tradicionale. Të gjitha ushqimet tona i kanë pak një përbërje më të lartë të kripës së sheqerit sesa zakonisht që na e rekomandojnë”, thotë Hajrizi.
Ajo tha se ushqimet tona tradicionale kanë shumë më pak problematika shëndetësore, por bëri thirrje që ato të konsumohen në mënyrë të moderuar.
“Patjetër që nuk mundemi me i anashkalu edhe ushqimet që janë tradicionale tona, kështu që të paktën me pasë kujdes edhe me i konsumu me moderim. Ne si shqiptarë, dua të them të drejtën, që nëse do të konsumonim ushqime tradicionale tona, do të kishim problematika më të vogla shëndetësore se sa nga produktet që janë mirë të procesuara edhe shumë te rafinuara që shkaktojnë problematika edhe më të mëdha se sa që munden me shkaktu produktet tradicionale tonat. Nuk mendoj se është një dietë shumë e pashëndetshme, mirëpo gjithmonë e kemi ne si fjalë të përditshme me moderim. Duhet me pasë kujdes te sasia e përdorimit të produkteve, duke filluar nga flija, pikja, ose produktet e tjera që janë gjellra të ndryshme që janë tradicionalet tona, që kanë sasi ndoshta edhe të lartë të kripës, po anën tjetër edhe bulmeti që është një prej ë produkteve ose sasive të ndarë produkteve që përdoren me shumicë në tryezën tonë”, tha Hajrizi. /atvlive.tv