Nutricionistët rekomandojnë fillimin e ditës me një gotë ujë të vakët me limon, por cila është gjëja më e mirë për të ngrënë më pas?
Ekspertët e të ushqyerit pohojnë se kanë gjetur mëngjesin më të shëndetshëm në botë.
Edhe pse ka shumë opsione të shëndetshme për mëngjes, nga smoothie-t e deri tek sandviçët me bukë integrale, zgjidhja më e mirë janë drithërat me copa frutash të freskëta dhe të thata. Këtu është një sugjerim për një vakt të tillë:
Përbërësit
2 lugë gjelle embrion gruri
4 lugë tërshërë
1/4 mollë
3 kajsi të thata
150 gram kos me pak yndyrë
Pse është ky mëngjesi më i shëndetshëm?
Lakrat e grurit dhe tërshëra furnizojnë trupin me fibra dhe kanë një efekt pozitiv në tretje. Bollguri është një superushqim sepse është një burim i karbohidrateve komplekse dhe është një zgjedhje e shkëlqyer për ata që ndjekin linjën sepse ka 347 kalori në 100 g. Përveç kësaj, ai përmban vitamina, veçanërisht E dhe B, dhe mineralet selen, zink, kalcium dhe magnez. Embrioni i grurit njihet si rojtari i zemrës sonë, redukton yndyrën në gjak dhe ka një efekt të mirë në shikimin tonë. Ato janë gjithashtu një burim i vitaminave E, B dhe C.
Nëse hamë një mollë në mëngjes, do ta furnizojmë trupin me vitamina, kështu që vitamina C e këtij fruti të mrekullueshëm ndihmon me ftohjet dhe infeksionet virale, ndërsa fibrat parandalojnë kapsllëkun dhe lehtësojnë diarrenë. Molla vetëm duhet të lahet mirë, por jo të qërohet, sepse lëvorja e saj është jashtëzakonisht e pasur me triterpenoid, i cili parandalon përhapjen e vendeve të kancerit dhe kjo vlen veçanërisht për kancerin e mëlçisë, gjirit dhe zorrës së trashë.
Kajsitë e thata janë një burim i mrekullueshëm i hekurit dhe vitaminave B dhe C, ndërsa kajsitë e thata kanë deri në 12 herë më shumë vitaminë A se frutat e freskëta. Dhe së fundi, kosi me pak yndyrë do të kompletojë vaktin tuaj me proteina, kalcium dhe kalium.