Pirja e duhanit dhe përdorimi i drogës mund të rrisin rreziqet nga Covid-19

Në fillim të këtij muaji, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve azhurnuan rekomandimet e saj Covid-19 për të synuar në mënyrë specifike të moshuarit dhe njerëzit me kushte serioze mjekësore. Ata e etiketuan këtë grup si “rrezik më të lartë”.

 

Sidoqoftë, një grup tjetër i njerëzve mund të jenë veçanërisht të prekshëm ndaj Covid-19 dhe nuk kanë marrë shumë vëmendje: njerëzit që pinë duhan ose kanë çrregullime të përdorimit të substancave, raporton “CNN”, transmeton lajmi.net.

Për shkak se Covid-19 sulmon mushkëritë, ata që pinë duhan ose marihuanë mund të kërcënohen veçanërisht, tha Volkow.

“Kur mushkëritë e dikujt janë të ekspozuara ndaj gripit ose infeksioneve të tjera, efektet e pafavorshme të pirjes së duhanit janë shumë më serioze sesa njerëzit që nuk pinë duhan”, tha Stanton Glantz, profesor i mjekësisë dhe drejtor i Qendrës për Kontrollin dhe Edukimin e Duhanit

Njerëzit që pinë duhan janë përgjithësisht në një rrezik të shtuar nga komplikime serioze, siç është sindroma akute e shqetësimit të frymëmarrjes, kur kanë një infeksion të rëndë.

Shanset e një rasti Covid-19 duke u bërë më të rënda dhe në më ekstreme, që çuan në vdekje, ishin 14 herë më të larta në mesin e njerëzve që kishin një histori të pirjes së duhanit sesa ata që nuk pinin duhan, tha Glantz.

Studimi gjithashtu zbuloi se ata me një histori të pirjes së duhanit kishin një rrezik 14% më të madh të zhvillimit të pneumonisë. /Lajmi.net/