Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lifestyle

Pse duhet të konsumoni mjaltin e hikrrës?

Tensioni i lartë i gjakut është një prej sëmundjeve prej së cilës shqiptarët vuajnë më shumë.

Sipas të dhënave zyrtare të Fondit të Sigurimeve Shëndetësore, tensioni i lartë i lartë i gjakut që futet tek sëmundjet kardiovaskulare bashkë me diabetin janë dy sëmundjet prej të cilave shqiptarët vuajnë më shumë.

Ushqyerja është një nga faktorët që ndikojnë në shfaqjen dhe rritjen e prevalencës së hipertensionit, sëmundjes që ndryshe njihet si vrasësi i fshehur.

Ushqimet që nxisin më shumë rritjen e tensionit të lartë të gjakut janë:

Mishi i kuq

Të skuqurat,

Ushqimet industriale të përpunuara

Salcat e paketuara të domates

Turshitë e gatshme

Alkooli

Ëmbëlsirat e paketuara

Pijet energjike

Ushqimet që ulin tensionin e gjakut

Sipas studimeve, ushqimet e sugjeruara për uljen e tensionit të gjakut duhet të jenë të pasura me kalium, magnez, kalcium, acide yndyrore dhe antioksidantë që zgjerojnë enët e gjakut dhe përmirësojnë qarkullimin e tij.

Bëhet fjalë për:

Frutat e pyllit,

Drithërat e plota siç është tërshëra

Barishtet,

Panxhari i kuq,

Qumështi i skremuar dhe produkte të tjera të bulmetit me pak yndyrë

Çokollata e zezë

Selinoja

Peshku

Brokoli

Fasulet e zeza,

Lulerradhiqja

Mjalti

Mjalti dhe tensioni i lartë i gjakut

Mjalti përmban oligosakaride, një lloj karbohidrati që luan rolin e antioksidantit dhe që ndihmon në uljen e tensionit të lartë të gjakut.

Veç oligosakarideve, mjalti është i pasur me vitamina, probiotikë, minerale, amino acide dhe enzima të ndryshme që ulin tensionin e gjakut.

Ndër produktet më të rekomanduara të mjaltit kundër tensionit të lartë është ai i hikrrës.

Ky mjaltë që vjen nga fara e frutit të bimës përmban nivele të larta polifenolësh që e transformojnë atë në një mburojë të mirë kundër kolesterolit të lartë, tensionit të lartë të gjakut, sëmundjeve kardiovaskulare dhe anemisë.

Ai ka edhe plot vlera të tjera të rëndësishme. Ky mjaltë ndihmon dhe mbështet sistemin imunitar me antioksidantë, shëron kollën dhe dhimbjet e fytit dhe i bën jashtëzakonisht mirë lëkurës.