Shkencëtarët: Pacientët duhanpirës me koronavirus rrezikojnë për kujdes intenziv

Duhanpirësit përballen me një rrezik më të madh për të pësuar komplikime të rënda nga koronavirusi, sipas hulumtimit.

 

Akademikët kinezë gjetën se një e katërta e pacientëve të infektuar që kishin nevojë për kujdes të shtaur mjekësor ose vdiqën ishin duhanpirës, raporton tabloidi britanik ‘Daily Mail’, transmeton lajmi.net.

Në të kundërt, vetëm 11 përqind e pacientëve me simptoma të lehta si kolli dhe ethet e pinin rregullisht duhanin.

Një studim tjetër nga ekspertë në Wuhan – ku filloi pandemia – gjithashtu zbuloi se konsumuesit e duhanit kishin më shumë gjasa të pësojnë rëndim të gjendjes shëndetësore.

Por një ekip tjetër nga qyteti kinez demantoi studimet e mësipërme, duke thënë se duhanpirësit kishin më pak të ngjarë të kapnin virusin vdekjeprurës në radhë të parë.

Rregullatori shëndetësor i BE sot tha se pirja e duhanit mund t’i bëjë njerëzit më të ndjeshëm ndaj komplikimeve serioze nga infeksioni COVID-19. /Lajmi.net/

 

Author: Fiks AL