Fryrja e barkut nuk është simptoma e vetme, shenjat në hundë dhe fyt do t’ju ngatërrojnë
Simptomat e intolerancës ndaj qumështit dhe produkteve të qumështit do t’ju habisin.
Të gjithëve u shkon mendja menjëherë për fryrjen dhe diarrenë, por edhe shenja të tjera tregojnë se ky lloj ushqimi po shkakton “kaos” në trupin tuaj.
As ekspertët nuk bien dakord se sa i dobishëm është qumështi dhe nëse duhet konsumuar çdo ditë.
Disa njerëz, nga ana tjetër, kanë një reagim ndaj këtij ushqimi – fryrje, diarre, që ndonjëherë mund të tregojnë një intolerancë ndaj qumështit dhe produkteve të qumështit, transmeton Telegrafi.
Qumështi përmban shumë substanca të dobishme, duke përfshirë vitamina dhe minerale, por pavarësisht kësaj, mund të shkaktojë edhe probleme, theksojnë nutricionistët.
Sipas tyre, shkaku kryesor i intolerancës ndaj kësaj pijeje është sheqeri i qumështit – laktoza, dhe simptomat e këtij fenomeni janë mjaft të ndryshme – nga rëndimi në stomak dhe fryrja e barkut, deri te angjina purulente kronike dhe kariesi.
Si të ushqeheni nëse nuk jeni tolerantë ndaj laktozës
Siç shpjegojnë specialistët, laktoza “normalisht” shpërbëhet në zorrën e hollë, për këtë arsye produktet e qumështit treten siç duhet. Intoleranca ndaj qumështit shkaktohet nga mungesa ose mungesa e plotë e laktazës, enzimës që ndihmon në tretjen e saj.
Simptomat: rëndim në stomak, fryrje, ngërçe, diarre ose kapsllëk, ekzemë ose akne, kongjestion i hundës, gjuha e bardhë, goja e thatë, inflamacioni kronik i bajameve dhe zhvillimi i kariesit tregojnë intolerancë ndaj laktozës.
Për të kontrolluar nëse keni intolerancë ndaj sheqerit të qumështit, nuk keni nevojë të bëni analiza. Mjafton që produktet e qumështit të përjashtohen përkohësisht nga dieta. Nëse simptomat zhduken, atëherë ka shumë të ngjarë të keni intolerancë.
Rikthimi gradual në një menu që përmban këtë lloj ushqimi është i mundur pasi të jetë rivendosur funksionimi normal i traktit gastrointestinal dhe të mos ketë më ankesa. Ushqimet e para që duhet të merren në atë rast janë kosi natyral, gjalpi i shkrirë, djathërat e fortë dhe gjysmë të fortë. /Telegrafi/