Kryeqyteti i Perusë – dhe padyshim kryeqyteti i tij gastronomik – pati një paraqitje të jashtëzakonshme të martën në çmimet e 50 restoranteve më të mira në botë, duke marrë titullin nr. 1 dhe duke fituar më shumë vende në 50 më të mirët se çdo qytet tjetër.
Katër restorante Lima janë renditur në listën e 50 më të mirëve: Central në numrin 1, Maido në numrin 6, Kjolle në numrin 28 dhe Mayta në numrin 47. Kjolle është e re në top 50 këtë vit.
Central, i udhëhequr nga Virgilio Martinez dhe Pía Léon, ka ofruar ushqime të shkëlqyera me përbërës dhe teknika peruane për 15 vjet. Restoranti “përshkon darkën nëpër 15 ekosisteme të ndryshme peruane, të kategorizuara sipas lartësisë – nga 15 metra nën Oqeanin Paqësor deri në 4,200 metra lart në Ande”, thotë uebfaqja 50 Best. Kjolle është sipërmarrja solo e Léon.
Central është restoranti i parë i Amerikës së Jugut që fiton titullin “Më i miri në botë”.
Çmimet – një ngjarje e konsideruar si Oscars e ngrënies së bukur globale – u shpallën të martën në mbrëmje nga Qyteti i Arteve dhe Shkencave, një koleksion hapësirash futuriste të projektuara nga arkitekti i njohur Santiago Calatrava, në qytetin jugor spanjoll të Valencias.
10 restorantet më të mira në botë për vitin 2023
Kryeqyteti i Perusë – dhe padyshim kryeqyteti i tij gastronomik – pati një paraqitje të jashtëzakonshme të martën në çmimet e 50 restoranteve më të mira në botë, duke marrë titullin nr. 1 dhe duke fituar më shumë vende në 50 më të mirët se çdo qytet tjetër.
Katër restorante Lima janë renditur në listën e 50 më të mirëve: Central në numrin 1, Maido në numrin 6, Kjolle në numrin 28 dhe Mayta në numrin 47. Kjolle është e re në top 50 këtë vit.
Central, i udhëhequr nga Virgilio Martinez dhe Pía Léon, ka ofruar ushqime të shkëlqyera me përbërës dhe teknika peruane për 15 vjet. Restoranti “përshkon darkën nëpër 15 ekosisteme të ndryshme peruane, të kategorizuara sipas lartësisë – nga 15 metra nën Oqeanin Paqësor deri në 4,200 metra lart në Ande”, thotë uebfaqja 50 Best. Kjolle është sipërmarrja solo e Léon.
Central është restoranti i parë i Amerikës së Jugut që fiton titullin “Më i miri në botë”
Çmimet – një ngjarje e konsideruar si Oscars e ngrënies së bukur globale – u shpallën të martën në mbrëmje nga Qyteti i Arteve dhe Shkencave, një koleksion hapësirash futuriste të projektuara nga arkitekti i njohur Santiago Calatrava, në qytetin jugor spanjoll të Valencias.
Pjesa tjetër e listës
Vendi pritës u paraqit shumë mirë në çmimet e këtij viti me gjashtë hyrje nga Spanja në top 50, duke përfshirë restorantin numër 2 në botë, Disfrutar në Barcelonë. Spanja gjithashtu mori numrin 3 dhe numrin 4 me Diverxo në Madrid dhe Asador Etxebarri në Atxondo në rajonin bask.
Italia dhe Franca gjithashtu performuan mirë në Evropë, me pesë restorante në Itali dhe katër në Francë që u renditën në top 50. Në Angli, Londra fitoi tre vende mbresëlënëse.
Në Azi, qyteti për t’u parë është Bangkok, ku dy restorante u shfaqën në listë për herë të parë, të dy hynë në top 20: Le Du në numrin 15 dhe Gaggan Anand në numrin 17.
Nga Shtetet e Bashkuara, dy restorante të Nju Jorkut hynë në top 50. Atomix u zhvendos në numrin 8 nga sloti nr. 33 i vitit të kaluar, duke fituar çmimin Alpinisti më i Lartë si dhe Restoranti më i mirë në Amerikën e Veriut. I preferuari prej kohësh Le Bernardin, i drejtuar nga shefi i kuzhinës Éric Ripert, u rendit gjithashtu në top 50 në numrin 44.
Top 50 i këtij viti përfshin restorante nga 24 territore në pesë kontinente, me 12 restorante që hyjnë në listë për herë të parë.
Restorantet lejohen të marrin çmimin kryesor të çmimeve vetëm një herë, pas së cilës ato futen në një program të veçantë “Më të mirat nga më të mirat”. Anëtarët e atij grupi elitar përfshijnë Geranium dhe Noma në Kopenhagë, si dhe Parkun Eleven Madison të Nju Jorkut, The Fat Duck pranë Londrës, Osteria Francescana në Modena, Itali dhe Mirazur në Menton, Francë. Central zhvendoset në më të mirët e më të mirëve vitin e ardhshëm.
Restorant qendror në Peru
Një përhapje në restorantin Qendror të Perusë.
Ken Motohasi/Qendrore
50 restorantet më të mira në botë 2023
- Central (Lima, Peru) – Restoranti më i mirë në Amerikën e Jugut
- Disfrutar (Barcelona, Spanjë) – Restoranti më i mirë në Evropë
- Diverxo (Madrid, Spanjë)
- Asador Etxebarri (Atxondo, Spanjë)
- Alkimist (Kopenhagë, Danimarkë)
- Maido (Lima, Peru)
- Lido 84 (Gardone Riviera, Itali)
- Atomix (Nju Jork) – Alpinisti më i lartë, Restoranti më i mirë në Amerikën e Veriut
- Quintonil (Mexico City, Meksikë)
- E re: Tabela nga Bruno Verjus (Paris, Francë) – Hyrja më e lartë e re
- E re: Trèsind Studio (Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe) – Restoranti më i mirë në Lindjen e Mesme dhe Afrikë
- A Casa do Porco (São Paulo, Brazil)
- Pujol (Mexico City, Meksikë)
- Odette (Singapore) – Restoranti më i mirë në Azi dhe zgjedhja e shefit: Julien Royer
- E re: Le Du (Bangkok, Tajlandë)
- Reale (Castel di Sangro, Itali)
- E re: Gaggan Anand (Bangkok, Tajlandë)
- Steirereck (Vjenë, Austri)
- Don Julio (Buenos Aires, Argjentinë)
- Quique Dacosta (Dénia, Spanjë)
- Den (Tokio, Japoni)
- Elkano (Getaria, Spanjë)
- E re: Kol (Londër, Angli)
- Septime (Paris, Francë)
- Belcanto (Lisbonë, Portugali)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Zvicër)
- Florilège (Tokio, Japoni)
- E re: Kjolle (Lima, Peru)
- Boragó (Santiago, Kili)
- Frantzén (Stokholm, Suedi)
- Mugaritz (San Sebastian, Spanjë)
- Hiša Franko (Kobarid, Slloveni)
- E re: El Chato (Bogota, Kolumbi)
- Uliassi (Senigallia, Itali)
- Ikoyi (Londër, Angli)
- E re: Plénitude (Paris, Francë)
- E re: Sézanne (Tokio, Japoni)
- The Clove Club (Londër, Angli)
- The Jane (Antwerp, Belgjikë)
- Restorant Tim Raue (Berlin, Gjermani)
- Le Calandre (Rubano, Itali)
- Piazza Duomo (Alba, Itali)
- Leo (Bogota, Kolumbi
- Le Bernardin (Nju Jork)
- Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Gjermani)
- E re: Orfali Bros (Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe)
- Mayta (Lima, Peru)
- E re: La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil, Francë)
- E re: Rosetta (Mexico City)
- Kryetari (Hong Kong)/cnn